15.11.10

Πλανητικές Ωρες

Το σύστημα των πλανητικών ωρών βασίζεται στην αρχαία Χαλδαϊκή σειρά των πλανητών. Η σειρά αυτή είναι: Κρόνος, Δίας, Άρης Ήλιος, Αφροδίτη, Ερμής και Σελήνη. Η σειρά αυτή επαναλαμβάνεται συνεχώς και μέσω αυτής δηλώνεται η σχετική ταχύτητα της τροχιάς των πλανητών. Από την ηλιοκεντρική οπτική η σειρά δείχνει την απόσταση των πλανητών από τον Ήλιο, από τον πιο μακρινό στον πιο κοντινό, με τον Ήλιο να παίρνει τη θέση της Γης.



Το σύστημα των πλανητικών ωρών χρησιμοποιεί τη χαλδαϊκή σειρά των πλανητών για να διαμοιράσει  τον χρόνο. Κάθε πλανητική ώρα της ημέρας κυβερνιέται από διαφορετικό πλανήτη. Ο πλανήτης που κυβερνά την πρώτη ώρα μιας ημέρας είναι και ο πλανήτης που δίνει το όνομά του στη συγκεκριμένη ημέρα. Η πρώτη ώρα της Δευτέρας κυβερνιέται από τη Σελήνη για παράδειγμα και γι’ αυτό η ημέρα της Δευτέρας ανήκει στη Σελήνη. Στα Ελληνικά αυτό δεν φαίνεται ξεκάθαρα στα ονόματα των ημερών γιατί χρησιμοποιείται το αριθμητικό σύστημα (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη κτλ), όπως και στα Εβραϊκά και στα Αραβικά. Στα Αγγλικά και στις λατινογενείς γλώσσες οι λέξεις που χρησιμοποιούνται δηλώνουν ξεκάθαρα τους πλανήτες. Η λέξη Monday δείχνει για παράδειγμα ότι πρόκειται για την ημέρα της Σελήνης (Moon) όπως και στα Ιταλικά η λέξη Lunedi μιλάει για την ημέρα της Σελήνης (Luna).

Οι πλανητικές ώρες δεν έχουν την ίδια διάρκεια με τις ώρες των 60 λεπτών που χρησιμοποιούμε για να μετράμε τον χρόνο και για να κανονίσουμε τις δουλειές μας. Για τις πλανητικές ώρες μετράμε το διάστημα από την ανατολή του Ηλίου μέχρι τη δύση του και το χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη. Αυτές είναι οι πλανητικές ώρες της ημέρας. Αντίστοιχα από τη δύση του Ηλίου μέχρι και την επόμενη ανατολή του υπολογίζουμε τις πλανητικές ώρες της νύχτας. Ως εκ τούτου μια πλανητική ώρα μπορεί να έχει διάρκεια λίγο μεγαλύτερη ή λίγο μικρότερη από την γνωστή σε όλους μας ώρα των 60 λεπτών.

Κάθε πλανητική ώρα ευνοεί περισσότερο από τις υπόλοιπες, συγκεκριμένες ενέργειες που σχετίζονται με τη φύση του εκάστοτε πλανήτη. Εργασίες ή κινήσεις που γίνονται σε πλανητική ώρα που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη εργασία ή κίνηση ευνοούνται και καλό είναι αν έχουμε κάτι πολύ σημαντικό να κάνουμε να φροντίζουμε να το κάνουμε σε ευνοϊκή πλανητική ώρα.
 

ΚΡΟΝΟΣ
Για να οργανωθείτε ή να οργανώσετε κάτι, για να ασχοληθείτε με κάτι που απαιτεί προσοχή, μελέτη και έχει λεπτομέρειες, για να σταματήσετε κακές συνήθειες, να αποδεχτείτε και να αναλάβετε μια ευθύνη, για να διαλογιστείτε.
ΔΙΑΣ
Για επιτυχία σχεδόν σε κάθε θέμα, για να ξεκινήσετε οτιδήποτε σημαντικό, για να μεγαλώσει κάτι, να επεκταθεί, για τυχερά παιχνίδια.
ΆΡΗΣ
Για  δραστηριότητες που απαιτούν μυική δύναμη, θάρρος, έντονη δραστηριότητα, αποφασιστικότητα και ανταγωνισμό, για σεξ. Προσοχή πρέπει να δοθεί αυτή την ώρα σε θέματα σχέσεων γιατί ο Άρης μπορεί να φέρει συγκρούσεις.
ΗΛΙΟΣ
Για επιτυχία, καριέρα, προαγωγή, για να κάνετε μια παρουσίαση, να μιλήσετε δημοσίως, να μιλήσετε στο αφεντικό σας και για να βελτιώσετε την υγεία σας.  
ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Για κοινωνικά θέματα, για έρωτα και φλερτ, για γάμο, για να βελτιώσετε την εμφάνισή σας και για να φέρετε αρμονία στη ζωή σας.
ΕΡΜΗΣ
Για να σκεφτείτε πάνω σε αφηρημένες έννοιες, να μιλήσετε, να υπογράψετε χαρτιά, να στείλετε σημαντικά μηνύματα ή μέιλ, να διορθώσετε προβλήματα στον υπολογιστή σας, να έρθετε σε επαφή με τα αδέλφια σας. 
ΣΕΛΗΝΗ
Για να ασχοληθείτε με πράγματα που δεν είναι σταθερά και πρόκειται να αλλάξουν ή που δε θέλετε να μείνουν σταθερά αλλά να αλλάξουν, για δραστηριότητες μέσα στο σπίτι, για να συλλέξετε πληροφορίες, να αναπτύξετε τη διαίσθησή σας.



Μερικά παραδείγματα:
*Κανονίστε το ραντεβού με το γιατρό σας σε ώρα Ήλιου.
*Κάντε ένα τραπέζι στο σπίτι σας σε ώρα Σελήνης..
*Εγκαταστήστε ένα καινούργιο πρόγραμμα στον υπολογιστή σας σε ώρα Ερμή..
*Πηγαίνετε κομμωτήριο σε ώρα Αφροδίτης.
*Γυμναστήριο σε ώρα Άρη.
*Αν θέλετε να ζητήσετε μια χάρη από φίκο ή συνεργάτη σας κάντε το σε ώρα Δία.
*Καθαρίστε το γραφείο σας από όλα αυτά τα χαρτιά που έχουν μαζευτεί και οργανώστε τους λογαριασμούς σας σε μια ώρα Κρόνου.
*Ζητήστε αύξηση από το αφεντικό σας σε ώρα Ήλιου.
*Πάρτε ιδέες για τη διακόσμηση του σπιτιού σας σε ώρα Σελήνης.
*Στείλτε ένα σημαντικό μέιλ σε ώρα Ερμή.
*Αν έχετε τσακωθεί με κάποιον και θέλετε να τα ξαναβρείτε, συναντηθείτε σε ώρα Αφροδίτης.
*Κάντε γενική στο σπίτι σας σε ώρα Άρη. Θα χρειαστείτε την έξτρα ενέργεια!
*Κάντε τα εγκαίνια της καινούργιας σας επιχείρησης σε ώρα Δία.
*Πάρτε τη συμβουλή ενός μεγαλύτερου για ένα πρόβλημά σας σε ώρα Κρόνου.


Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ένα πρόγραμμα που υπολογίζει τις πλανητικές ώρες της ημέρας από τον ακόλουθο ιστότοπο:
φροντίστε να το κάνετε σε ώρα Ερμή ;-)


Δεν υπάρχουν σχόλια: