5.8.11

Το τετράγωνο του Ουρανού με τον Πλούτωνα και ο Κρόνος από τον Ζυγό: Πλησιάζοντας στο Τέλος μιας Εποχής.


Ένας από τους πιο σημαντικούς πλανητικούς σχηματισμούς της εποχής που διανύουμε ήταν (και είναι ακόμη) το Τ-τετράγωνο του Κρόνου-Ουρανού-Πλούτωνα, ενεργό από το 2008 και μέχρι το 2012.
Την τελευταία φορά που αυτοί οι τρεις πλανήτες βρέθηκαν σε παρόμοια, σκληρή σχέση ήταν από το 1964 μέχρι και τις αρχές το 1968, όταν ο Κρόνος έκανε αντίθεση με τη σύνοδο του Ουρανού-Πλούτωνα. Τότε ήταν μια εποχή έντονης ενεργειακής πόλωσης, με κύριο χαρακτηριστικό την γρήγορη πολιτισμική αλλαγή που γινόταν βέβαια μέσα σε μια ατμόσφαιρα άγχους και ραγδαίων εξελίξεων. Η γνωστή δεκαετία του ‘60…
Ακόμη πιο πίσω, οι συγκεκριμένοι πλανήτες βρέθηκαν σε σχηματισμό Τ-τετραγώνου από το 1929 μέχρι και το 1933, όταν σχηματίστηκε για πρώτη φορά το τετράγωνο Ουρανού-Πλούτωνα μέσα στον 20ο αιώνα.


Κρίνοντας από την Ιστορία, οι αρχέτυπες δυνάμεις, κατά τη διάρκεια των εποχών όπου αυτοί οι τρεις πλανήτες είναι σε διαδραστική σκληρή σχέση μεταξύ τους,  είναι ιδιαίτερα ισχυρές, προκλητικές και μεταμορφωτικές σε συλλογικό επίπεδο. Οι πλανητικές ενέργειες είναι σαν να ζητούν και να επιφέρουν την πιθανότητα μιας ενισχυμένης ικανότητας να αναδημιουργούμε και να αποφασίζουμε δημιουργικά σε σχέση με τον συγκερασμό του παλιού με το νέο, του παρελθόντος με το μέλλον, της παράδοσης με την ελευθερία.
Γενικά στην ατμόσφαιρα της εποχής μας υπάρχει η αίσθηση παιχνιδιών εξουσίας και υφέρπουν εντάσεις ανάμεσα στην παγιωμένη εξουσία-αρχή και στις καινούργιες, νεοσύστατες πολιτισμικές δομές. Εντάσεις ανάμεσα στους νέους και στους γέρους, στους πολιτικά συντηρητικούς και στους φιλελεύθερους και όλο αυτό γίνεται μέσα σε ένα κλίμα εσπευσμένης συλλογικής ανάγκης για ψυχική ωρίμανση. Αν το αποτέλεσμα θα είναι μια καταστροφική συνάντηση ανάμεσα στις δυνάμεις της επαναστατικής αλλαγής και της σθεναρής, σκληρής αντοχής του κατεστημένου ή αν μέσα από αυτή την αντιπαράθεση θα βγει ένα νέο συνθετικό αποτέλεσμα των τάσεων που θα οδηγήσει σε καινούργιες, βιώσιμες και εφαρμόσιμες πραγματικότητες αυτό δε μπορεί βέβαια να κριθεί μέσα από τους μηχανισμούς και την προγνωστική δύναμη της αστρολογίας αλλά μέσα από άλλους παράγοντες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι εποχές που αυτοί οι πλανήτες είναι σε λειτουργία χαρακτηρίζονται από κρίσιμα πολιτικά γεγονότα και πολιτισμικά φαινόμενα που κορυφώνονται και λειτουργούν καταλυτικά τόσο στην καθημερινότητα της ζωής μας όσο και στη βάση των πολιτικών και κοινωνικών δεδομένων. Καινούργιες σχέσεις αναπτύσσονται τόσο ανάμεσα στα άτομα-μονάδες όσο και στα κράτη ώστε να επιλυθούν ανταγωνισμοί και να εκτονωθεί η ένταση που δημιουργείται από τη σύγκρουση των αξιών.
Θέματα που σχετίζονται με τις συνέπειες της τεχνολογικής ανάπτυξης απασχολούν ολοένα και περισσότερο το κοινό και στην παρούσα φάση επηρεάζονται οι δομές που σχετίζονται με την οικολογία, την τρέχουσα παγκόσμια ανάπτυξη και τη διατήρηση ή την καλύτερη χρήση και διανομή των παγκόσμιων αποθεμάτων ενέργειας και τροφής.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι βήματα κάναμε ως άνθρωποι, συλλογικά και ατομικά, μέχρι τώρα αλλά και από το τι βήματα θα κάνουμε ακόμη μέχρι και το 2012 και από το τι είδους αντίληψη και συνείδηση πλέον έχουμε διαμορφώσει σε σχέση με τις αλλαγές που βιώνει ο πλανήτης μας. Οι αρχέτυπες εικόνες που κουβαλάνε οι συγκεκριμένοι πλανήτες είναι πολυδιάστατες και τα πιθανά σενάρια έκβασης και τελικού αποτελέσματος είναι πάρα πολλά, τίποτα όμως δεν είναι προκαθορισμένο!  Στις εποχές που ζούμε το να αισθανόμαστε αβοήθητοι και θύματα μιας νέας παγκόσμιας τάξης και να νομίζουμε ότι όλα είναι προκαθορισμένα μπορεί να είναι φυσικό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι σώνει και καλά αληθές και ότι ισχύει! Μια τέτοια αίσθηση έχει τη ρίζα της σε εγγεγραμμένες πληροφορίες στο συλλογικό ασυνείδητο ότι όλα είναι προκαθορισμένα και τετελεσμένα και ότι η μοίρα είναι πιο δυνατή από την ελεύθερη βούληση. Χωρίς την ελεύθερη βούληση και την ικανότητα που έχουμε ως άνθρωποι να σκεφτόμαστε, να κρίνουμε, να διακρίνουμε και να αποφασίζουμε όμως, η ανθρωπότητα δε θα είχε προχωρήσει βήμα από την εποχή των σπηλαίων και αυτή η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους μέχρι τώρα δεν οφείλεται στους πλανήτες αλλά στη χρήση της διάνοιάς μας. Η γνώση των παγκόσμιων πλανητικών κύκλων, όπως αντίστοιχα των προσωπικών κύκλων μέσα από τον χάρτη μας, δεν πρέπει να μας γεμίζει φόβο αλλά να μας προετοιμάζει για πιο σωστές αποφάσεις και επιλογές.
Ακόμη και αστρολογικά, το αρχέτυπο του Ουρανού έχει κάτι ασαφές και απρόβλεπτο, δύσκολο να καθοριστεί και να προβλεφθεί με ακρίβεια και με κάθε λεπτομέρεια. Εξαρτάται κατά πολύ και από την ενέργεια του πλανήτη με τον οποίο κάνει όψεις ο Ουρανός. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2010 και στις αρχές αυτής της χρονιάς ο Ουρανός έκανε σύνοδο με τον Δία στα τέλη των Ιχθύων, σε περίοδο που κορυφωνόταν το Τ-τετράγωνο των πλανητών. Μια περίοδος απρόβλεπτων αλλαγών, καινούργιων ξεκινημάτων, επεκτατικών παρορμήσεων και τεχνολογικών επιτευγμάτων που ίσως δεν έχουν δει ακόμη το φώς της δημοσιότητας. Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της πραγματικότητας, η ηθική κατάσταση των ανθρώπων, οι πολιτικές κινήσεις των κρατών, οι κοινωνικές τάσεις και μαζί με αυτά το Κάρμα και η προσωπικότητα του καθένα μας. Μέσα λοιπόν από αυτό που σαν πρώτη εικόνα φαίνεται χαοτικό και αχανές πεδίο δράσης καλούμαστε όλοι μας και κυρίως η γενιά αυτών που έχουν γεννηθεί κατά τη σύνοδο του Ουρανού με τον Πλούτωνα (από το 1965 μέχρι και το 1968) να βάλουμε τάξη και να πάρουμε τα ηνία των καταστάσεων και των εξελίξεων.
Η γενιά με τη σύνοδο του Ουρανού με τον Ποσειδώνα (1992-1995) καλείται να ωριμάσει ίσως κάπως βιαστικά και να λειτουργήσει και η ίδια με διαμορφωτικό ρόλο και ίσως περισσότερο καταλυτικά μιας και είναι η γενιά που για τα επόμενα χρόνια θα ξεδιπλώνει τα δημιουργικά της οράματα, τις καλλιτεχνικές της παρορμήσεις και τις πνευματικές συνειδητοποιήσεις που εμφυτεύτηκαν στη συλλογική της ψυχή από τη σύνοδο Ουρανού-Ποσειδώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: